Holstein flowers gaat voor ledverlichting

Gepubliceerd op

Holstein Flowers gaat voor LED

De marktleider in verlichting, Signify, is samen met Holstein Flowers een proefproject begonnen met Philips GreenPower LED toplighting in een full-climatecompartiment van 10.000 m2. LED toplighting zal worden gebruikt voor het juiste lichtspectrum om de teelt te optimaliseren en de efficiëntie te verhogen, terwijl de kwaliteit en opbrengst worden verbeterd.

Innovatieve geest

Een stap voor blijven op de concurrentie is niets nieuws voor Holstein Flowers. Het familiebedrijf, dat werd opgericht in 1946, teelt meer dan 130 gerberarassen verspreid over een oppervlakte van 11 hectare en is momenteel de grootste gerberateler ter wereld. Holstein Flowers behoort tot een van de schoonste gerberatelers en is voortdurend gefocust op duurzaamheid.

“We hebben ervoor gekozen om met Signify samen te werken omdat zij marktleider zijn op het gebied van LED-belichting in de tuinbouw”, aldus Hans van Holstein, Managing Director voor gewas en innovatie bij Holstein Flowers. “Tot nu toe zijn zij het meest deskundig en ervaren in het kweken van gerbera’s met LED-belichting en het ontwikkelen van lichtrecepten voor specifieke gewassen. Dit maakt Signify tot de meest geschikte partner om deze uitdaging aan te gaan. Ik was onder de indruk van de inzet en flexibiliteit van het team.”

“We zien een verschuiving in opbrengstoptimalisatie en -kwaliteit voor gerberatelers, die zich realiseren dat ze met LED de oogst van gerbera’s kunnen verbeteren”, aldus Udo van Slooten, Business Leader Horticulture bij Signify. “Dit geeft ze een voorsprong op de concurrentie en een beter voorspelbaar aanbod voor hun klanten.”

Optimalisatie van elk stadium

Holstein Flowers gelooft dat innovatie een sleutelrol kan spelen bij het optimaliseren van elk stadium van het proces, van veredeling tot verpakking. Dit geloof leidde tot de initiële investering van 10.000 m2 in het LED-project, waardoor Holstein Flowers en Signify de LED-belichting in de werkelijke omstandigheden van een full-climatecompartiment kunnen testen en de effecten van LED op gerbera’s kunnen begrijpen. Het project zal helpen om het optimale lichtrecept* te bepalen alvorens in maart 2019 uit te breiden.

Een groot voordeel van LED is dat het telers in staat stelt om de lichtintensiteit te verhogen zonder de temperatuur in de kas te verhogen. “We verwachten dat het ons een betere controle geeft over ons klimaat en het gewas, zodat we tegelijkertijd een hoge kwaliteit van onze producten en opbrengst kunnen bereiken. Naast het genereren van waardevolle inzichten in de mogelijkheden van LED-belichting bij de teelt van gerbera’s, zal het project ons inzicht vergroten in hoe we de tuinbouw efficiënter en duurzamer kunnen maken”, aldus Van Holstein.

*Een lichtrecept omvat het kleurenspectrum, de intensiteit en de timing van de LED-verlichting; wanneer en hoe lang de verlichting moet worden in- en uitgeschakeld om een gewas optimaal te telen.

Signify is sinds 16 mei 2018 de nieuwe bedrijfsnaam van Philips Lighting.