Holstein Flowers 75 jaar!

Tijdlijn

Bekijk en lees alles over 75 jaar Holstein Flowers! Bekijk ook onze logo's door de jaren heen.  

Oprichter Henk van Holstein

Oprichter Henk van Holstein

Vroegere kwekerij

Vroegere kwekerij

Stekken planten

Stekken planten

Stek snijden

Stek snijden

Onze gotenkar

Onze gotenkar

Jong geleerd, oud gedaan

Jong geleerd, oud gedaan

Doop van gerbera 'Nancy Reagan'

Doop van gerbera 'Nancy Reagan'

Telen in volle Grond - De Lier

Telen in volle Grond - De Lier

Kwekerij Bastille

Kwekerij Bastille

Gerponi Belfi

Gerponi Belfi

Nieuwbouw kwekerij Futura

Nieuwbouw kwekerij Futura

Het Nieuwe Telen

Het Nieuwe Telen

Laboratorium

Laboratorium

Duurzaam telen met LED verlichting

Duurzaam telen met LED verlichting

Germicro's

Germicro's

Willem geeft stokje door aan zoon Ed

Willem geeft stokje door aan zoon Ed

Holstein Flowers 75 jaar!

Holstein Flowers 75 jaar!

Hoe het ooit begon ….

1946 Vader Henk van Holstein start in Den Hoorn als kweker. In de open grond teelt hij meloenen, komkommers en sla onder het zogenaamde platglas, ook wel ‘eenruiter’ genoemd. Dit zijn broeibakken met één ruit erop. Daarnaast teelt hij op open land asperges, bloemkool, witlof en andere groenten. Van het lage platglas wordt al snel een hogere trekkas gemaakt met enkele kappen, zodat er ook hogere gewassen onder kunnen staan.  Vanaf 1965 breidt het bedrijf verder uit met de aankoop en nieuwbouw van kassen.

Van groente naar bloemen

1969 Oudste zoon Willem komt in het bedrijf en in 1975 start ook zoon Leo in de tuin. De jongere generatie besluit in 1974 over te stappen van de groenteteelt op de gerberateelt. Gerbera’s telen we dan nog in de grond. Onze eerste soorten zijn de grootbloemige Zonnepracht, Petra, Ronald, Arendsoog, Clementine en Appelbloesem. In deze tijd kennen we alleen nog de grootbloemige gerbera. Al snel groeien we in oppervlakte en breidt het bedrijf verder uit. 

Starten met veredelen

1976 Het duurt niet lang of Willem start hobbymatig met het veredelen van gerbera’s. Al snel veredelt hij enkele mooie, sterke soorten. Onze eerste eigen rassen zijn Maria en Yvonne, een witte en een roze grote dubbele gerbera. Heel bijzonder voor die tijd. De gerbera’s worden vernoemd naar de echtgenotes van Willem en Leo. Het veredelen wordt steeds professioneler. We ontwikkelen steeds meer eigen rassen die we wereldwijd verkopen.

Stekken nieuwe planten

1977 De oprichting van Vof H.A. van Holsteijn & Zn. een feit. Eén voor één komen de zoons in het bedrijf. Ook zoon Tom treedt enkele jaren later toe tot het bedrijf. Hij leert al snel alles over de gerberateelt. Zoals het jaarlijks wisselen van de planten. Na Moederdag halen we alle planten eruit en de grond wordt gestoomd en ontsmet. Als je vroeger nieuwe planten wilde hebben, moesten ze gestekt worden. Planten uit het laboratorium bestellen zoals we tegenwoordig doen, was toen nog niet mogelijk. De moerplanten leverde je in bij de eigenaar van dat ras. Voor iedere ingeleverde moerplant kreeg je een stek. Stekken gaat in deze tijd nog allemaal met de hand. Dit is zwaar werk. Later stekken we ook zelf onze soorten. Eerst werd het rooien volledig met de hand en schop gedaan, later werd er een rooimachine ontwikkeld om het werk lichter te maken. Ook ontwikkelen we in deze tijd een gotenwagen, een succesvolle uitvinding die door andere kwekers wordt overgenomen.

Gerbera’s in Het Witte Huis

1981 Zo’n 250 Amerikaanse bloemenhandelaren brengen een bezoek aan de bloemenveiling om kennis te maken met de Westlandse bloemen en planten. Speciaal voor deze gelegenheid vernoemen wij een dubbele paarse gerbera naar Nancy Reagan, op dat moment de ‘First Lady’ van de Verenigde Staten. De gerbera wordt gedoopt en met champagne overgoten door de Amerikaanse ambassadeur en de veilingdirecteur H. de Boon. De kranten staan er vol mee! Via een telegram laat de presidentsvrouw weten dat zij heel trots is op 'haar' gerbera. Natuurlijk is er ook een bos gerbera’s overgevlogen naar Het Witte Huis om daar te pronken in de werkkamer van Nancy Reagan.

Naar Haags tuinbouwgebied

1979 In het Haagse tuinbouwgebied Kerketuinen kopen we een tuin van 2 hectare. Helaas moeten we vier jaar later de Kerketuinen alweer verlaten. De kassen moeten plaatsmaken voor woningbouw en industrie. Maar we laten ons  hierdoor niet uit het veld slaan. Al snel vinden we een nieuwe locatie in De Lier. De nieuwe kwekerij krijgt de naam ‘Holger’, verwijzend naar Holstein Gerbera. Tot nu toe telen we gerbera’s in de volle grond maar in 1986 starten we met telen op substraat, op steenwolmatten. Gerbera 'Jaguar' is de eerste soort die we op substraat telen. In 1988 komt ook de vierde zoon Mathieu in het bedrijf en treedt enkele jaren later toe tot het management. 

Bouw Futura en Bastille

1989 We stoppen met de tuin in Den Hoorn om ons volledig te vestigen in De Lier. In vier jaar tijd breiden we hier ons areaal uit naar 47.000 m2. In 1993 is de bouw van kwekerij Futura klaar. In 2003 openen we nog een locatie in De Lier: Kwekerij Bastille. Op de opening komen maar liefst 6000 mensen af om te kijken naar ons revolutionaire nieuwe mobiele teeltsysteem. Op 72-jarige leeftijd is voor vader Henk de tijd gekomen om te stoppen als firmant. Ondertussen groeit de jongere generatie letterlijk op tussen de gerbera's. 

1e bolvormige gerbera

2004 Als één van de eerste kwekers brengen we de bolvormige gerbera op de markt. De eerste soorten zijn Belfi en Pimpernel. We hebben vernieuwing altijd hoog in het vaandel staan en nog steeds is innovatie onze drijvende kracht.

Derde generatie erbij

2010 Leo's zoons Hans en Paul van Holstein komen in 2010 en 2014 in het bedrijf. Binnen het zeskoppige management heeft iedereen zijn eigen verantwoordelijkheden en expertise. Ondertussen blijft het bedrijf vernieuwen. In 2012 worden de kwekerijen Futura en Holger gesloopt om er een gloednieuwe en moderne kas neer te zetten. 

Het Nieuwe Telen

2012 In het vernieuwde Futura beginnen we als eerste gerberakweker met "Het Nieuwe Telen" (HNT). HNT zorgt er voor dat het klimaat in de kas zo stabiel mogelijk blijft en er nauwelijks energie verloren gaat. Hierbij maken we gebruik van natuurkundige kennis om de teelt optimaal te sturen op het gebied van bijvoorbeeld temperatuur, vocht, CO2-dosering, licht en schermen.

Op locatie Bastille openen we ons eigen laboratorium. Nu kunnen we zelf in eigen huis gerbera's vermeerderen.

LED verlichting

2018 Duurzaam telen speelt een belangrijke rol binnen Holstein Flowers. In 2018 starten we een proef met ruim 1 hectare LED verlichting. Met LED lampen kunnen we onze gerbera's op een energiezuinige manier belichten. Daarnaast hoeven we in de donkere maanden, wanneer we voluit belichten, minder warmte en CO2 af te ventileren. Het is de duurzaamste manier van belichten. Inmiddels hebben we de LED verlichting uitgebreid naar 3 hectare.  We zijn de eerste kweker die op deze schaal LED belichting installeert. 

Germicro's en Gerpasta's

2019 In de loop der jaren voegen we steeds unieke en bijzondere gerberasoorten toe. Inmiddels hebben we de Gerbera's, Germini's, Gerspiders en Gerponi's in ons assortiment. In 2019 voegen we daar een nieuwe gerberagroep aan toe: de piepkleine Germicro's met een diameter van slechts 3 - 5 cm. In 2021 komen de Gerpasta's erbij met hun gekrulde bloemblaadjes. Zo bieden we een breed en compleet assortiment gerbera's met unieke vormen, maten en kleurcombinaties.  

Willem met pensioen

2021 Na 52 jaar gaat Willem in maart officieel met pensioen en verlaat het management team. Hij draagt zijn plek over aan zijn zoon Ed. Dit betekent niet dat Willem definitief stopt met zijn werkzaamheden bij Holstein Flowers. Hij zal zich blijven richten op de veredeling van gerbera’s binnen het bedrijf.

Holstein Flowers 75 jaar!

Mei 2021 Holstein Flowers bestaat 75 jaar! Een bijzondere mijlpaal. We zijn trots op waar we nu staan: een hecht familiebedrijf met een uitgebreid assortiment, een sterke veredelingsafdeling compleet met selectiekas, laboratorium en uitbloeiruimte en de nieuwste teelttechnieken. Ons speciale jubileumlogo prijkt dit jaar op alle uitingen van het bedrijf.

Logo's door de jaren heen

Sleep de slider naar rechts of links en bekijk de logo's van Holstein Flowers in de geschiedenis.